lørdag den 27. september 2014

Mændenes hjem - relationelt indretningsdesign - relationel æstetik

Kan man bedrive pædagogisk virksomhed gennem rumindretning? Ja - og gennem processen med ændring af rum ikke mindst.

Et godt eksempel er de forandringer Mændenes Hjem er gennemgået de seneste år.



Se mere dokumentation på kennethbalfelt.org - der ligger nogle meget interessante sager - bl.a. denne research rapport, hvor man får uddybet hvad formålet med ændringerne var - dette citat fra forstanderen fra før ombygningerne er f.eks. tankevækkende “Vi kan ikke udtrykke vores venlige sindelag i de nuværende rum”.

Fra Mændenes Hjems hjemmeside om den første ombygning af stedet med kunstnerinddragelse:

"I 2004 var det så Mændenes Hjems tur til at gennemgå den helt store fornyelse. Så da institutionen kunne fejre sin 95-årsdag, var det ikke en gammel og affældig mand der fyldte år. Mændenes Hjem var tværtimod mere moderne og ungdommelig end nogensinde.

I samarbejde med kunstnerne Kenneth Balfelt og FOS (Thomas Poulsen), brugere og medarbejdere, var institutionen blevet vendt på hovedet. Førhen skulle mændene ind ad en mørk port i Lille Istedgade, gennem nogle salondøre og frem til en reception der mindede om en østtysk paskontrol.

Indgangen blev flyttet til hjørnet af Istedgade og Lille Istedgade, og indgangspartiet viste nogen af de værdier Mændenes Hjem stod for og gerne ville vise: åbenhed, imødekommenhed og robusthed. Når mændene kom ind ad den udskårne trædør, mødtes de ikke længere af en lukket reception, men af et åbent indbydende rum og af nye måder at tænke herbergsdrift og socialt arbejde på, blandt andet med muligheder for at opbygge tættere relationer til beboere og brugerne.

En del af dette arbejde var indsatsen for at skabe hjemlige rammer og lære beboerne at 'være hjemme' og få dagligdagen til at fungere på Mændenes Hjem."

Og her i 20114 har de igen lavet et alternativt indretningsprojekt. Samarbejdspartnere denne gang var: Supertanker.info - facebookside



Radioprogram: Herberg shines op for at mindske konflikter - artikel fra Information kan findes her på Mændenes Hjems hjemmeside


Ingen kommentarer:

Send en kommentar